0

Prihlásenie

  • Archív článkov

  • Najnovšie články

  • Kategórie

  • AKO NAUČIŤ DIEŤA JAZDIŤ NA BICYKLI?

    AKO NAUČIŤ DIEŤA JAZDIŤ NA BICYKLI?

    28.03.2020 03:31:20

    Jazda na bicykli prináša deťom veľa zábavy a zároveň je to skvelé cvičenie. Naučiť sa riadiť bicykel bez postranných koliesok je tiež dôležitým míľnikom. Ideálny vek, kedy učiť dieťa na bicykli, je zhruba vo veku od 3 do 8 rokov. V priemere sa deti naučia jazdiť na bicykli okolo piateho roku. Pozrite sa, ako naučiť dieťa šliapať na bicykli.

    Výuka jazdy na bicykli
    Moment, kedy učiť dieťa na bicykli, ovplyvňujú hlavne dva faktory. Jedným z nich sú vývojové zručnosti, ktoré majú priamy vplyv na to, kedy dieťa začne jazdiť samostatne na bicykli. Druhým je samotná možnosť jazdiť na bicykli. Ak hľadáte spôsob, ako naučiť dieťa na bicykli bez koliesok, zamerajte sa nielen na samotný tréning, ale aj ďalšie veci, ktorý majú vplyv na to, kedy sa dieťa naučí jazdiť na bicykli. Vždy je dobré, keď má dieťa nejaký vzor, ​​ktorý ho motivuje. Môžu to byť napríklad súrodenci, kamaráti alebo deti od susedov, ktorí môžu v dieťati vyvolať túžbu jazdiť na bicykli bez pomocných koliesok ako oni.

    Dôležité tiež je, aby dieťa malo k dispozícii priestor, kde môže bezpečne jazdu trénovať. Fakt, že dieťa nechce jazdiť na bicykli, môže ovplyvňovať aj to, že radšej jazdí na skateboarde alebo na kolieskových korčuliach. Ak neviete, kedy je vhodný čas na učenie jazdy na bicykli, zvyčajne sa uvádza, že niekedy medzi tretím a ôsmym rokom. Vždy ale záleží na tom, či je dieťa pripravené sa vzdať pomocných koliesok, a nemá zmysel na neho v tomto ohľade príliš tlačiť. Štúdie totiž ukazujú, že deti, ktoré sa naučia jazdiť na bicykli medzi 3 a 5 rokom, utrpí na bicykli viac úrazov, než deti, ktoré začali neskôr.

    Ako naučiť dieťa šliapať na bicykli
    Asi najlepšou cestou, ako naučiť dieťa šliapať na bicykli, je zaobstarať mu už v ranom veku trojkolku. Niektoré deti sa naučia šliapať do pedálov už ako batoľatá vo veku od 1 do 3 rokov. Väčšina z nich už v troch rokoch trojkolku bez problémov ovláda. To je prvý krok k tomu, aby sa naučili jazdiť na bicykli. Potom môže prísť na rad odrážadlo. Nie je nutné riešiť, ako naučiť dieťa na odrážadle. Väčšina detí sa to intuitívne naučí sama. Ďalším dobrým spôsobom, ako trénovať rovnováhu, je kolobežka. Vo chvíli, keď dieťa zvládne jazdiť bez problémov na trojkolke, je na čase vyskúšať bicykel s pomocnými kolieskami.

     
    Asi každý si pamätá, keď mu rodičia dali dole z bicykla pomocné kolieska. Sú to presne tie situácie, keď dieťa sedí na bicykli, rodič vedľa neho beží, drží ho za sedačku, až ho nakoniec pustí. Tento úsmevný staromódny spôsob, doznal v súčasnosti niekoľkých zmien. Odporúča sa najprv dieťaťu zaobstarať odrážadlo, ktoré mu pomôže získať rovnováhu a stabilitu. Ak sa vám nechce do odrážadlá investovať, stačí u detského bicykla znížiť sedačku a sňať pedále. Vysvetlite dieťaťu, že rovnováhu udrží tak, že sa nakloní na druhú stranu, než kam padá. V prípade, že to dieťaťu na bicykli príliš nejde, nechajte mu pomocné kolieska a raz za čas je dajte o kúsok vyššie.

    Jazda na bicykli je predovšetkým zábava
    Nech už si vyberiete akúkoľvek metódu, myslite hlavne na to, že by to mala byť zábavná činnosť. Jazda na bicykli deti väčšinou baví, preto by sa na ne nemal vyvíjať príliš veľký tlak. Dieťa samo rozpozná čas, kedy už je dostatočne vyspelé na to, aby sa bez pomocných koliesok nebálo. Samozrejme je potrebné venovať čas tréningu a dieťa motivovať, aby bez pomocných koliesok začalo jazdiť. Učenie jazdy na bicykli by nikdy nemalo byť frustrujúce ani pre dieťa ani pre rodičov. Ak to dieťaťu nejde, krikom sa nič nespraví. Naopak sa mu koleso skôr znechutí.

    V prípade neúspechu je potrebné vyskúšať všetky možné techniky alebo požiadať niekoho iného, ​​aby s dieťaťom jazdu trénoval. Neexistuje jediná metóda, ako naučiť dieťa šliapať na bicykli, takže je možné vyskúšať celý rad možnosti. Výuka jazdy na bicykli by mala byť spojená aj s bezpečnosťou. Vysvetlite dieťaťu, že na bicykli sa bez helmy jednoducho nejazdia. Choďte mu príkladom a sami na bicykli jazdite s helmou. Učte dieťa jazdiť na bicykli v miestach, kde nie je veľký prevádzku, a podľa jeho veku mu začnite vštepovať základy bezpečnosti cestnej premávky a dopravné pravidlá. Nič tiež nepokazíte tým, keď bude dieťa na bicykli nosiť farebne výrazné oblečenie s reflexnými prvkami.

    autor: info@bicykelretro.sk

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Blog

  • Prihláste sa na odber noviniek

    Nezmeškajte akcie a novinky!